Ini pula punca darah tinggi..
Punca utama darah tinggi pada zaman moden ini adalah produk makanan yang diproses seperti berikut :
1. Minyak sayuran terhidrogen (HVO) iaitu majerin, shortening, emulsifier daripada HVO seperti GMS / diglyceride / monoglyceride, non-diary creamer, butter dan Ghee campuran HVO, gantian cocoa butter daripada minyak sawit (dalam kebanyakan coklat) dsb adalah punca utama meningkatnya statistik penyakit darah tinggi, lumpuh, heart stroke, penyakit jantung koronari, dan diabetes mellitus type II. Penyakit ini menjadi punca utama kematian kebanyakan negara seluruh dunia. Kebanyakan produk makanan dikilang mengandungi satu atau beberapa bahan HVO diatas seperti roti, biskut, kek, pastry, pasta, makanan ringan, coklat, potato chips, roti canai, ayam goreng segera. Sejak terciptanya HVO pada awal kurun 1900 oleh ahli kimia Barat, statistik penyakit-penyakit diatas terus meningkat dari tahun ke tahun.
#Rating penyebab darah tinggi = ******
Nota : rating 6 bintang ini adalah tertinggi yang menjadi punca utama terjadinya (pathogenesis) darah tinggi, artheriosclerosis, darah pekat, hypercholesterolemia, strok dsb.
2. Daging lembu (terutama lembu yang berumur lebih 2 tahun) juga boleh meningkatkan tekanan darah walaupun orang yang bebas tekanan darah tinggi. Kecuali daging lembu betina berumur kurang 2 tahun yang tak pernah beranak..Walaupun diet seseorang bebas makanan diproses seperti HVO dan highly refined processed food, tekanan darah boleh meningkat selepas makan daging lembu. Ini mungkin disebabkan, nutrien, asid amino tertentu dan vitamin dalam daging lembu lebih rendah berbanding dengan lamb. Contohnya kandungan asid amino L-carnitine ( agen pengangkut molekul asid lemak pada sel) dan coenzyme Q10 (meningkatkan pembakaran kalori) paling tinggi dalam haiwan ternakan yang lebih muda seperti lamb (anak biri-biri berumur 1 tahun ke bawah). Jadi metabolisma dan pengangkutan lemak serta kolesterol dalam daging lembu lebih rendah atau kurang efisien. Walaubagaimanapun daging lembu tidaklah seteruk minyak HVO (majerin).
*Rating penyebab darah tinggi = **
3. Produk daging yang diproses seperti burger, nugget, sausage, meat ball yang sangat kurang nutrien serta tinggi bahan kimia, MSG (taste enhancer yang tinggi sodium) dan lemak tepu. Ia juga mengandungi HVO, emulsifier.. Metabolisma dan pengangkutan lemak tepu dalam daging diproses ini sangat tidak efisien.
*Rating penyebab darah tinggi = *****
4. Makanan bergoreng juga boleh menyebabkan modifikasi molekul minyak sayuran terutama jika digoreng pada suhu tinggi 400C (deep fry). Jika berulang-kali minyak ini digunakan untuk menggoreng makanan yakni melebihi 3 kali recycle / kitar semula, maka lebih banyak molekul asid lemak trans terbentuk. Lemak yang terdapat dalam makanan sebegini juga sangat rendah metabolismanya dalam tubuh. Nutrien juga hampir tiada. Kesannya seperti HVO dan lemak trans hasil proses penghidrogenan minyak sayuran. Minyak goreng recycle / kitar semula juga mengandungi polimer molekul asid lemak, bahan toksik hasil tindakbalas bahan makanan dengan minyak @ molekul asid lemak dan bahan kimia lain pada suhu tinggi dengan kehadiran oksigen. Kebanyakan makanan bergoreng (deep fry) yang dijual seperti pisang goreng, karipap, kerepek, keropok, donat, ayam goreng segera, semuanya menggunakan minyak recycle / kitar semula yang sudah gelap warnanya. Walaupun ia telah ditapis dengan cara tertentu untuk mernjernihkannya kembali, masih recycle / kitar semula ini masih sangat bertoksik yang kaya dengan molekul asid lemak trans, bahan kimia toksik terbitan baru dan polimer. Pencemaran HVO, serta bahan kimia yang terdapat dalam makanan lain jika menggunakan minyak recycle / kitar semula adalah tinggi. Sebab itu kesan negatif daripada mengambil minyak recycle / kitar semula ini sama seperti HVO iaitu, migrain, darah pekat, aglutinasi sel-sel darah merah (sel-sel darah merah melekat antara satu sama lain), menjejaskan peredaran darah, menurunkan paras oksigen, kebas anggota, berdebar, sesak nafas, mengantuk pada waktu siang, cepat mencungap (panting / short breath) apabila membuat aktiviti fizikal, hilang daya fokus pemikiran, darah berasid, infeksi kuman, imun menurun. Malah ia boleh menyebabkan resdung, kegatalan, alahan, jerawat, nanah, bisul, kudis. Penyakit eczema boleh terjadi atau meningkatkan simtom eczema, lelah yang sedia ada.. Kulit dan kulit kepala sangat berminyak. Gangguan pernafasan waktu tidur juga selalu terjadi yang menyebabkan kerap terjaga dari tidur apabila nafas mula terhenti akibat kandungan oksigen yang rendah. Ia tidak mendapat kualiti tidur lena ‘deep sleep’ yang secukupnya. Ia mengganggu minda dan mudah mengalami stress. Jika menggoreng menggunakan minyak sayuran yang baru untuk jangka masa yang lama sehingga menjadi hampir hangit makanan tersebut atau minyak bertukar menjadi gelap, juga menyamai minyak sayuran terhiodrogen yang membentuk molekul trans fat serta polimer asid lemak yang mudarat. Jika kita lihat bahagian bawah kuali yang telah diguna sekian lama, terdapat kesan minyak yang sangat pekat, likat dan hitam yang sangat bertoksik pada tubuh yang sangat sukar dicuci..
#Rating penyebab darah tinggi = *****
5. Daging ayam, kambing atau sebagainya yang dimasak rendang atau serunding. Ini kerana minyak sayuran dan lemak haiwan yang dimasak lama berjam-jam sehingga kering airnya akan meningkatkan suhu masakan melebihi 100-200C. Warna rendang atau serunding akan menjadi semakin gelap. Molekul minyak sayuran dan lemak berubah, dan bioavailabiliti minyak dan lemak ini menurun. Ia tak dapat diguna dan dimetabolisma sepenuhnya. Tetapi selepas rendang atau serunding telah pekat (lebih 60% airnya telah hilang), kemudian ia dimasukkan ke dalam oven pada suhu 70-80C untuk dikeringkan selanjutnya, maka pembentukan asid lemak trans dapat dielakkan.
# Rating penyebab darah tinggi = *
Nota : jika daging lembu digunakan untuk membuat rendang, serunding atau produk daging diproses (burger, sausage, nugget) , maka rating penyebab darah tinggi bertambah..
6. Highly refined processed carbohydrate foods seperti tepung gandum putih, beras putih, mi kuning, gula pasir putih, konfeksioneri, gula-gula, coklat, biskut, kraker, roti boleh menyebabkan hyperinsulinemia jika menjadi diet harian utama. Ini seterusnya menjadi insulin resistant dan lemak berkumpul dalam badan. Lihatlah pesakit diabetes type II yang telah menerima suntikan insulin bertahun-tahun lamanya (yang bergantung kepada suntikan insulin semata-mata untuk mengawal paras gula darah), berat badannya berlebihan (obes). Lemang yang dimasak menggunakan pulut dan santan juga boleh meningkatkan tekanan darah jika diambil berlebihan oleh mereka yang ada faktor risiko darah tinggi. Indeks glycemik pulut adalah tinggi.
#Rating penyebab darah tinggi = *
7. Bahan kimia, perisa dan aditif dalam makanan seperti karamel, MSG, yang boleh merangsang kenaikan tekanan darah akibat perubahan tindakbalas biokimia dalam tubuh. Garam halus refined / sintetik yang hanya mengandungi sodium klorida juga boleh menaikkan tekanan darah kerana ia meningkatkan kepekatan darah..Bioavailibiliti garam halus sintetik sangat rendah berbanding garam asli laut / bukit. Boleh menyebabkan sakit kepala, pening, migrain, loya, denyut jantung dan nadi bertambah. Pengambilan kafein berlebihan juga dapat mengecutkan salur darah yang menaikkan tekanan darah secara jangka pendek.
#Rating penyebab darah tinggi = *
Kredit2reikimalaysia.com
Ayuh, umat islam, JOM KITA TINGKATKAN KESIHATAN DENGAN MENGURANGKAN MAKANAN DI ATAS..boleh ambil tapi KURANGKAN PENGAMBILANNYA...INGAT SEGALA PENYAKIT BERPUNCA DARI PERUT...
Konsultan Qaseh Gold Anda (013-3473473)
No comments:
Post a Comment